dodatkowe srodki dezynfekcji

Prowadzenie restauracji czy salonu kosmetycznego w tych czasach to nie lada wyzwanie dla właścicieli. Chcąc zadbać o swoich klientów, należy pomyśleć o dodatkowych środkach bezpieczeństwa. Noszenie rękawiczek, maseczek i zachowanie dystansu – to podstawowe wymogi, które należy dziś spełniać w sektorze usługowym. Aby jak najlepiej zadbać o komfort i zdrowie swoich klientów, warto wprowadzić dodatkową dezynfekcję wykonywaną po godzinach pracy.

Ozonowanie

Ozon to jeden z naturalnych, a zarazem najsilniej działających środków odkażających. Mało która syntetyczna substancja może się z nim równać. Występuje w środowisku naturalnym, a ten stosowany do dezynfekcji wytwarzany jest sztucznie za pomocą promieni ultrafioletowych lub wyładowań koronowych. Ozonowanie pomieszczeń należy przeprowadzić po godzinach pracy, gdy nie ma tam ludzi. Jest to zabieg skutecznie eliminujący wirusy, bakterie, pleśń i przykre zapach. Czynność ta powinna być przeprowadzana przynajmniej raz na tydzień w trakcie weekendu – ozon w zbyt dużym stężeniu szkodzi ludziom i zwierzętom.

Zamgławianie

Jest to odkażanie zamkniętych pomieszczeń za pomocą tzw. „suchej mgły”. Środek dezynfekujący uwalniany zostaje wraz z silnym strumieniem powietrza. Taka mieszanka dociera do każdej szczeliny pomieszczenia i skutecznie je dezynfekuje. Ta metoda zyskuje coraz większą popularność, ze względu na bezpieczeństwo dla osób przebywających w pomieszczeniu. Zamgławianie można przeprowadzić w ciągu 30-60 minut, co pozwala stosować je codziennie po zamknięciu lokalu. Jest to szybka i efektywna metoda dezynfekcji pomieszczeń.

W dobie pandemii koronawirusa bardzo ważne jest zapewnienie odpowiedniego bezpieczeństwa sanitarnego. Chcąc zachować wszystkie środki ostrożności podczas pracy w restauracji czy punkcie usługowym, warto zastosować ozonowanie lub zamgławianie. Są to metody bezpieczne, szybkie, a co więcej, bardzo skuteczne.